Sağlık

Meyve Çayına Geçişten Yürüyüşe Kadar Kafein Tüketimini Dengelemeye Yönelik İpuçları

Güne başlamamıza ve gün boyunca formda kalmamıza yardımcı olduğu için masum gibi görünen kafein tüketiminizin istikrarlı olduğunu düşünüyor musunuz? Uzmanlar bize günlük kafein alımımız ve fazla tükettiğimizde ne yapmamız gerektiği konusunda bilgiler verdi.

Buyrun… ?

Kaynak:https://www.mirror.co.uk/news/health/…

Kalbiniz çok hızlı atıyorsa, göz kapaklarınız seğiriyorsa ve içinizi kemiren bir huzursuzluk hissediyorsanız, evet muhtemelen yine çok fazla kafein almışsınızdır.

İster dumanı tüten sıcak bir fincan kahve ister canlandırıcı bir fincan çay olsun, güne kafeinli başlamak birçok insan için bir rutin haline geldi. İster gün ortasında demli bir çay, ister gece vardiyasından önce güçlü bir içecek olsun, bu küçük ve temiz ‘enerji verici’ içecekler her zaman elinizin altında.

Bu konu çok fazla vurgulanmasa da kafein ilaç gibidir. Sağlıksız miktarlarda tüketmek kan basıncını artırabilir, baş ağrısına, baş dönmesine, uykusuzluğa, dehidrasyona ve daha fazlasına neden olabilir.

Kafein aynı zamanda kendinizi gergin hissetmenize de neden olabilir. Kaygıya yatkınsanız bu gerginlik sizi daha da kaygılı hissettirebilir. UW Tıp Kalp Enstitüsü’nde kalp elektrofizyologu olan D. Beixin Julie He, “aşırı kafein alımının kaygı ve huzursuzluğun artmasına katkıda bulunabileceğini” söylüyor.

Çok fazla kafein aldıysanız genellikle dört ila altı saat süren bu süreyi beklemeniz gerekecektir. Bu süreçte size yardımcı olacak şeyleri Dr. Beixin Julie şöyle sıralıyor:

1 – Bol su için: Alkol gibi kafein de idrar söktürücüdür, yani idrar yoluyla su kaybına neden olur. Bu nedenle dehidrasyonu önlemek için bol su içmelisiniz.

2 – Kafein tüketiminden kaçının: Pek çok kişi kafein içeren içecekleri çok fazla tükettikten sonra bu içecekleri daha da fazla tüketmeye devam ediyor ve bu da durumu daha da kötüleştiriyor.

3 – Kaybolan elektrolitleri yenileyin: Hastaysanız veya ishal oluyorsanız, bu sadece su değil aynı zamanda vücudunuzdaki önemli mineral ve besin maddelerini de kaybettiğiniz anlamına gelir. Bunlar sodyum, kalsiyum ve potasyum gibi vücuttaki birçok temel fonksiyon için hayati önem taşıyan minerallerdir. Muz, avokado, ıspanak, tatlı patates ve hatta deniz yosunu gibi besinleri tüketerek bu kayıpları kolaylıkla telafi edebilirsiniz.

4 – Yürüyüşe çıkın: Aşırı enerjiden patlıyorsanız yürüyüşe çıkmak size çok iyi gelecektir. Elbette bunu yaparken kalp atış hızınızda ani hızlı bir artış gibi olağandışı bir durum fark ederseniz durmanız gerektiğini unutmayın.

5 – Derin nefes alma alıştırması yapın: Kendinizi gergin hissediyorsanız, büyük ihtimalle nefesiniz sık ve hızlı olacak ve bu da zaten gergin olan vücudunuzu daha da yoracaktır. Bu nedenle nefesinizi normale döndürmek için yavaş, derin nefesler almanız mantıklıdır.

İngiliz Kalp Vakfı diyetisyeni Victoria Taylor, makul miktarda kafeinin şaşırtıcı derecede tatmin edici olduğunu, günde yaklaşık dört ila beş fincan çay veya kahvenin kabul edilebilir olduğunu söylüyor. Taylor, “Araştırmalar, bu seviyedeki kafein alımının kalp sağlığınıza zarar vermemesi veya kolesterol seviyenizi veya kalp ritminizi etkilememesi gerektiğini gösteriyor” dedi. o ekler.

Ancak NHS şunu belirtiyor: “Kafein bazı insanları diğerlerinden daha fazla etkiliyor ve bu etki normalde ne kadar kafein tükettiğinize bağlı olabilir.”

Güç içecekleri söz konusu olduğunda kapsamlı bir inceleme, insanların bu içeceklerden günde 400 ml’den fazla tüketmemeleri gerektiği konusunda uyarıyor.

Kafeini azaltmayı planlıyorsanız, bunu yavaş yavaş, örneğin yedi gün boyunca günde yarım bardak azaltarak yapmak daha iyi olabilir. NHS kafein azaltma broşürüne göre, haftada beşten az kafeinli içecek içebilirsiniz.

NHS rehberliğine göre diğer bir seçenek de düşük kafeinli çay ve kahveye, meyve veya bitki çaylarına veya diğer içecek türlerine geçmektir. Mayo Clinic’e göre vücuttaki sağlıklı kafein seviyeleri, bazı hastalıklara karşı koruma da dahil olmak üzere bir dizi fayda sağlıyor. Bunlar;

1 – Tip 2 Diyabet

2 – Parkinson Hastalığı

3 – Karaciğer kanseri dahil karaciğer hastalıkları

4 – Kalp krizi ve felç

Kalp krizi ve felç

“Kafein gerçekten tehlikeli olabilir mi?” diye düşünüyorsanız cevap kesinlikle evet. Ancak yalnızca büyük miktarlarda tüketilirse. Tıbbi kuruluş Mayo Clinic’e göre, kalbe çok fazla yük bindirebilir ve kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Diğer yan etkiler şunlardır:

1 – Uykusuzluk

2 – Kaygı

3 – Sindirim Sorunları

4 – Kas Tahribatı

Birçok mesane ve bağırsak hastalığının belirtileri kafein nedeniyle daha da kötüleşirken, bu özellikle hamile olan, emziren veya hamile kalmaya çalışan kadınlar için tehlikeli olabilir.

NHS şöyle diyor: “Yüksek düzeyde kafein, bebeklerin düşük doğum ağırlığına sahip olmasına neden olabileceği gibi, daha sonraki yaşamlarında sağlık sorunları riskini de artırabilir.

Yüksek kafein seviyeleri de düşüklere neden olabilir. Güç içeceklerinin etiketlerini kontrol edin, çünkü genellikle içeceğin çocuklar veya hamile kadınlar için uygun olmadığını belirtirler.

Peki günde kaç fincan çay veya kahve içiyorsunuz? Bu durum günlük hayatınızı ne kadar etkiliyor?

Yorumlarda buluşalım…??

cermikajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu