Avrupa Merkez Bankası’ndan faiz artırımına devam sinyali
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesi’nin “Parasal Diyalog” oturumunda konuştu.
ECB’nin son 1 yılda para siyasetini olağanlaştırmaya yönelik süratli ve kapsamlı bir süreç başlattığını belirten Lagarde, “Önce birkaç ay içinde net varlık alımlarını sonlandırdık. Ardından, politika faizlerimizi şimdiye kadarki en hızlı şekilde artırmaya başladık” tabirini kullandı.
Lagarde, Ukrayna krizinin güç güvenliğini tehdit ettiğini, tedarik zincirlerini kesintiye uğrattığını ve enflasyonu gayelerinin çok üzerine yükselttiğini anlattı.
‘Avrupa özellikle sert bir şekilde etkilendi’
Kirzin yansımalarının sadece Avrupa‘da değil dünya çapında hissedildiğine işaret eden Christine Lagarde, bunun merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmesine ve finansman şartlarının dünya çapında süratle sıkılaşmasına yol açtığını söyledi. Lagarde, “Savaşa olan yakınlığımız ve enerji ithalatına olan bağımlılığımız göz önüne alındığında, Avrupa bundan özellikle sert bir şekilde etkilendi” diye konuştu..
Ekim ayında enflasyonun Euro Bölgesi‘nin kuruluşundan bu yana birinci kez çift haneye çıktığını bunun temel nedeninin de yüksek güç maliyetleri olduğunu hatırlatan Lagarde, güç krizi ve global darboğazların arzı kısıtlamasına karşın salgın sonrası iktisadın yine açılmasının talebi artırarak çekirdek enflasyonu yükselttiğini tabir etti.
Lagarde, “Enflasyondaki bu yükseliş herkesi etkiliyor ama bazıları bunu diğerlerinden daha fazla hissediyor” sözünü kullandı.
Özellikle bütçelerinin daha büyük bir kısmını besin, elektrik, gaz ve ısınma üzere temel gereksinimlere harcayan düşük gelirlilerin artan hayat maliyetini karşılamakta zorlandığını belirten Lagarde, yüksek ve düşük gelirlilerin yaşadıkları enflasyon oranı ortasında büyük bir fark olduğunu vurguladı.
‘Büyüme hızla yavaşlıyor’
Lagarde, Euro Bölgesi ülkelerindeki enflasyon oranlarında da farklılık olduğunu, yaşanan farklı şokların gerçek ekonomik aktiviteyi olumsuz etkilediğini belirtti.
“Şimdi savaşın bir sonucu olarak büyüme hızla yavaşlıyor. Yüksek enflasyon, insanların gerçek gelirlerini düşürerek ve firmaların maliyetlerini yükselterek, harcamaları ve üretimi azaltıyor” diyen Lagarde, yüksek belirsizlikler, sıkılaşan finansal şartlar ve zayıflayan global talebin, bu yılın geriye kalanında ve gelecek yılın başında büyümeyi baskılayacağını anlattı.
Lagarde, anketlerde vatandaşların 3’te 1’inin artan hayat pahalılığını AB’nin karşı karşıya olduğu en önemli sorun olarak gördüğünü anımsattı.
ECB’nin fiyat istikrarını sağlama misyonunu yerine getirmek için çalıştığına işaret eden Lagarde, temmuz ayından bu yana toplam olarak 200 baz puanlık artışla sonuçlanan 3 siyaset faiz artışının enflasyonu denetim altına almak için yapıldığını, ayrıyeten uzun vadeli tekrar finansman operasyonlarında da değişiklikler gerçekleştirildiğini anımsattı.
Lagarde, “Aralık ayında, varlık alım programı portföyümüzdeki tahvillerin azaltılmasına yönelik temel ilkeleri de belirleyeceğiz” dedi.
‘Faiz artışlarının hissedilmesi biraz zaman alacak’
Enflasyonla çabada ana aracın faiz oranları olduğuna dikkati çeken Lagarde, faiz ayarlamaların iktisatta hissedilmesinin biraz vakit alacağını anlattı.
Lagarde, mevcut yüksek enflasyon ortamında, enflasyonist baskıları artırmamak için dikkatli maliye siyaseti izlenmesi gerektiğini, mali takviyelerin amaçlı, özel ve süreksiz olmasının kıymetine işaret etti.
Enflasyonu orta vadeli amaç olan yüzde 2 düzeyine düşürme konusunda kararlı olduklarını anlatan Lagarde, bunun için faizleri daha da artırmayı beklediklerini tabir etti.
Lagarde, ECB İdare Konseyi’nin yüksek belirsizlik ve karmaşık şoklar karşısında kararlarını verilere göre vereceğini belirterek, ne adımlar atacaklarını güncel ekonomik görünüm, şokların durumu, ücretler ve enflasyon beklentilerini içeren değerlendirmelere göre belirleyeceklerini sözlerine ekledi.
‘Enflasyon daha da artacak’
ECB Başkanı Lagarde, Euro Bölgesi’nde enflasyonun daha da artmasını beklediğini vurguladı.
Euro Bölgesi enflasyonunun şimdi doruğa ulaşmadığını anlatan Lagarde, enflasyonun beklenenden daha yüksek çıkma riski olduğunu belirtti.
Lagarde, ECB’deki ekonomistlerin enflasyon riskini üst taraflı nitelendirdiklerine dikkati çekerek, “Enflasyonda zirveye ulaştığımıza ve kısa sürede düşeceğine inanmamızı sağlayacak unsurlar görmüyoruz” dedi.